Folyamatos iránymutatás

Fuzesi Dora

A stroke megtörténte után, az állapotomnak megfelelően elkezdték a szokásos általános tornáztatást. (A bal oldalam teljesen lebénult. Járásra és az ujjaim mozgatására képtelen voltam.) Majd Budapestre kerültem, ahol a kerekesszékből bordásfalba egy kézzel kapaszkodva felállítottak, majd bottal elkezdtek járni tanítani, illetve az ágyról átülni a kerekesszékbe.

A covid járvány miatt a családom felügyelete alá haza kerültem. Ők rátaláltak Karsai Dóra gyógytornászra, aki a kezdetektől fogva az Arni módszerrel, nagy szakértelemmel, állapotomat felmérve, személyre szabottan kezdett velem foglalkozni. Az igazsághoz tartozik, hogy a háziorvos által kirendelt gyógytornász is járt hozzám 16 alkalommal. Nagyon hálás vagyok neki is, de a párhuzamos foglalkozásokból adódóan szembetűnő volt a módszerbeli különbség az Arni javára.

Dóri következetesen figyelt az izomzatom fejlesztésére. Ennek is köszönhetően az itthonlétem harmadik hetében már a szobámból a mosdóba el tudtam menni bottal, segítség nélkül. Igaz még kissé ügyetlenül tettem a lábaimat, de oda és visszaértem.

Dóri az általa alkalmazott módszernek megfelelően igyekezett olyan mozgásfázisokat megtanítani és gyakoroltatni, amik a mindennapi önállósodáshoz elengedhetetlenül szükségesek (megfogás-elengedés, stb.), ezekhez eszközöket is javasolt és hozott.

Mivel a családom minden tagja dolgozik, a délelőttjeimet egyedül töltöm és igyekszem magam ellátni. Az erőnlétemnek köszönhetően a fogmosást, borotválkozást önállóan végzem, és a hűtőből az ételt előveszem, melegítem. Nem titkolom, nagyon sok munka van mögötte. Sokat segít a Dórival való folyamatos konzultáció.

Véleményem szerint az Arni módszer sikerének egyik záloga a folyamatos konzultáció a beteg és a trénere között. A tapasztalatok egymás közötti megosztása és ezek beépítése a további munkába. A másik fontos tényező a segítőkész család. Nálam a feleségem vagy valamelyik fiam a Dórival végzett gyakorlatokat felveszi a telefonjával, majd ezt követően azokat gyakoroljuk. Sőt, a lépésfázisokat lassított felvétel alapján kielemezzük, és Dóri ezeket is felhasználva tesz javaslatot a további feladatok, gyakorlatok elvégzésére. Mindezek sokat segítenek.

Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy az Arni módszert alkalmazó gyógytornász irányítja munkámat. Megerősíti véleményem az a tény is, hogy közben voltam állami kórházban, és fizetős rehabilitáción is. Elismerem és értékelem az ott folyó munkát is, de véleményem és tapasztalatom alapján mindenhol hiányzik az Arni módszer átgondoltsága, következetessége. Ennek hangot is szoktam adni, és javasolni szoktam a velem foglalkozó orvosoknak, gyógytornászoknak, hogy érdeklődjenek az Arni módszer felől, mert szélesíteni fogja látásmódjukat betegeik kezelésében.

Amennyiben röviden szeretném összefoglalni, hogy mit adott nekem az Arni módszer, akkor azt mondanám: reményt, céltudatosságot, kitartást és ugyan lassú, de kézzelfogható eredményeket.

Mindezekért nagyon hálás vagyok Karsai Dórának, Arni tréneremnek.